Няколко джихадисти от ДАЕШ ("Ислямска държава") са избягали от затвор след бунт и поемане на контрол над част от голям затвор в Североизточна Сирия, съобщиха кюрдски и американски военни източници, цитирани от "Гардиън".

Коронавирусът взе първа жертва и в Сирия

Коронавирусът взе първа жертва и в Сирия

СЗО предупреждава, че страната няма капацитет да се справи със заразата

Затворниците са съборили стени и вътрешни врати по време на безредици в неделя вечерта в затвора Ghouiran в град Хасака. Затворът е охраняван от Сирийските демократични сили.

Най-малко четирима джихадисти са успели да избягат. По непотвърдена информация няколко души са загинали при възникналото насилие.

Местните силови структури са под тревога. Затворници все още контролират някои части от затвора.

Самолети на водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ са помогнали при издирването на избягалите в понеделник сутринта.

Местна медия съобщи днес, че четиримата избягали са заловени, но няма официално потвърждение колко затворници са успели да избягат и колко са заловени.

Сирия потвърди първи заразен с коронавирус

Сирия потвърди първи заразен с коронавирус

20-годишна жена

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщава за четирима избягали затворници, а сирийската държавна телевизия информира за 12 избягали джихадисти.

В Ghouiran има между 3000 и 5000 затворници, повечето са чужденци, които са се присъединили към ДАЕШ. Сирийските демократични сили твърдят, че държат 12 000 екстремисти в препълнени затвори в Североизточна Сирия. Отделно около 100 000 жени и деца са задържани в лагери.

До 4000 затворници са чужденци от почти 50 държави.