Днес новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще свика първа среща на специалния екип за борба с коронавируса, което е част от процеса по плавен преход на властта, информират "Гардиън" и "Ройтерс".

Вчера Байдън и Камала Харис публикуваха първия си график като новоизбран президент и новоизбран вицепрезидент. Бившият вицепрезидент ще се срещне с 12-членен съвет, който ще бъде ръководен от бившия главен лекар Вивек Мърти и бившия администратор на Агенцията по храните и лекарствата Дейвид Кеслер. Те ще обсъдят как да спрат епидемията, която уби повече от 237 000 американци.

Китай отказва да признае победата на Байдън

Китай отказва да признае победата на Байдън

Резултатът все още не бил определен

Байдън ще говори в Уилмингтън, Делауеър, за плановете за справяне с епидемията и възстановяването на икономиката.

Има въпроси без отговор дали Доналд Тръмп, който все още не е признал победата на Байдън и неоснователно твърди, че изборите са откраднати, ще възпрепятства демократите, докато се опитват да сформират правителство.

Преходът не може да се осъществи на по-висока скорост, докато Администрацията за общи услуги, която контролира федералното имущество, не потвърди победителя.

Емили Мърфи, назначена от Тръмп да ръководи агенцията, не разрешава да започне преходът.

Румен Радев поздрави Джо Байдън за победата

Румен Радев поздрави Джо Байдън за победата

Българският президент изрази надежда, че отношенията ни ще продължат да се развиват

Агенцията може да продължи да осигурява офиси, компютри и други неща на екипа на Байдън, но не могат да влизат във федерални агенции и нямат достъп до федерални средства, отделени за прехода.

От щаба на Байдън притискат агенцията да предприеме действия за ускоряване на прехода.

Щом поеме властта, новата американска администрация ще приеме поредица от спешни заповеди, които ще отменят много решения на Тръмп. Сред тях са отмяна на забраната за пътуване, която засяга няколко мюсюлмански държави, връщане в Парижкото споразумение за климата, връщане в Световната здравна организация, предприемане на действия за защита на мигрантите от депортация, отмяна на забрана за финансиране на групи, които са свързани със защита правото на аборт и връщане на регулации от управлението на Барак Обама за защита на околната среда.

Кремъл обясни защо Путин не поздравява Байдън за победата

Кремъл обясни защо Путин не поздравява Байдън за победата

Изкачват официалното обявяване на изборите