Китай отказа днес да поздрави Джо Байдън като победител в президентските избори в САЩ, като заяви, че резултатът от гласуването все още предстои да бъде определен, предаде "Франс прес".

Въпреки че действащият президент Доналд Тръмп все още не е признал загубата си и заведе няколко съдебни дела, много световни лидери поздравиха Байдън и неговия вицепрезидент Камала Харис, след като демократите бяха обявени за победители през уикенда и избухнаха спонтанни тържества в американските градове.

Големите съюзници на САЩ поздравиха Байдън въпреки отказа на Тръмп да отстъпи

Големите съюзници на САЩ поздравиха Байдън въпреки отказа на Тръмп да отстъпи

Макрон към Байдън: Имаме много работа и предизвикателства, хайде да работим заедно

Четирите години на Тръмп в Белия дом бяха белязани от скъпа търговска война и все по-ледени отношения с Китай, като двете сили влязоха в конфликт в области от кой носи вината за COVID-19 пандемията до отношението на Пекин към човешките права в Синцзян и Хонконг.

Китай - сред няколко големи държави, включително Русия и Мексико, които не са поздравили новоизбрания президент - заяви днес, че "е забелязал, че г-н Байдън е обявил, че е победител в изборите".

"Нашето разбиране е, че резултатът от изборите ще бъде определен в съответствие със законите и процедурите на САЩ", коментира говорителят на китайското външно министерство на редовен брифинг.

Докато някои световни лидери поздравяват Байдън, други все още мълчат

Докато някои световни лидери поздравяват Байдън, други все още мълчат

Има някои забележими отсъствия

След като отказа да признае победата на Байдън въпреки многократните въпроси на репортери, говорителят отбеляза: "Надяваме се, че новото правителство на САЩ може да се срещне с Китай по средата".

Тръмп отказа да признае поражението си, като се оплака в "Туитър" вчера: "Откога негодните медии определят кой ще бъде следващият ни президент?"