Правителството на Обединеното кралство е готово да промени британските закони, за да предотврати бъдещи терористични атаки, коментира премиерът Борис Джонсън в неделя в интервю за БиБиСи. 

Искам да подчертая, че ако от това, което се е случило, може да се извлекат някакви поуки, ако трябва да се направят някакви промени в нашето законодателство, за да се предотврати повторение на подобни инциденти, ние ще го направим без колебание", обясни той, дали правителството прави достатъчно за борба с тероризма. Той също така подчерта, че не вижда причина да очаква засилена терористична активност във Великобритания.

Малко по-рано "Сакй нюз" получи от британски полицейски източници потвърждение, че задържаният в Рединг е либийският гражданин Хайри Саадала, който се опитва да получи убежище в Обединеното кралство. Съобщава се, че преди това е бил осъждан и е прекарал 12 месеца в затвора за кражба и нападение срещу пазач на магазин, след което е заплашен с депортиране в Либия, но поради тежкото положение в страната той не е депортиран.

Предишни терористични атаки във Великобритания бяха извършени в Лондон на 3 февруари тази година и 29 ноември 2019 г. В момента нивото на терористична заплаха се счита за "сериозно". Това означава, че рискът от терористични атаки в страната остава.

Преди това през 2017 г. страната преживя пет атаки, четири от тях бяха извършени в Лондон и една в Манчестър. Общо 36 души станаха жертва на тероризъм.

Британската полиция: Нападението в Рединг е терористична атака

Британската полиция: Нападението в Рединг е терористична атака

Задържан е 25-годишен либиец