Премиерът на Великобритания Борис Джонсън иска да попита Върховния съд на страната да вземе решение за някои части от Закона Бен, който го принуждава да изпрати писмо до Европейския съюз и да потърси отлагане на Брекзит, ако парламентът не одобри споразумение между Лондон и Брюксел до 19 октомври.

Информацията разпространява вестник "Дейли телеграф", позовавайки се на високопоставен източник от британското правителство.

Джонсън: Решени сме на Брекзит без сделка

Джонсън: Решени сме на Брекзит без сделка

Премиерът на Великобритания с поредна кампания

Джонсън, който е категоричен, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври, конкретно иска от съда да разгледа тази част от закона, която го задължава да изпрати писмо и да поиска отлагане на Брекзит. Ако правителството на Великобритания внесе случая в съда, Джонсън може да се наложи да се яви пред Върховния съд.

През миналата седмица анти-Брекзит активисти в Шотландия поискаха от Върховния граждански съд в Единбург да издаде заповед, която да принуди Джонсън да поиска отлагане на Брекзит в случай, че не бъде прокарано ново споразумение до 19 октомври. Решението на съда в Шотландия се очаква в понеделник.

Председателят на Европарламента отхвърля предложенията на Борис Джонсън за Брекзит

Председателят на Европарламента отхвърля предложенията на Борис Джонсън за Брекзит

Предложенията не представлявали дори "елементарна основа" за споразумение

В началото на септември Камарата на общините прие законопроект за блокиране излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври без сделка. Впоследствие и Камарата на лордовете гласува за отлагане на Брекзит до 31 януари.