Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е изправен пред бунт поради решението си да позволи на китайската компания Huawei да изгради част от 5G инфраструктурата на Острова, пише "Гардиън".

Висши тори проучват дали могат да принудят гласуване в Камарата на общините за ограничаване на участието на китайския гигант.

Джонсън обърна гръб на Тръмп и разреши на Huawei да участва в 5G мрежата

Джонсън обърна гръб на Тръмп и разреши на Huawei да участва в 5G мрежата

Китайската компания е определена за "продавач с висок риск"

Правителството защити решението си, като увери, че е наясно с рисковете от участието на Huawei, която има връзки с китайското правителство. Подчертава се, че британските служби от години си имат работа с Huawei в 4G мрежата и са наясно с рисковете.

Но много депутати от Консервативната партия се безпокоят, че Китай може да използва ролята на компанията в мрежата за шпионаж. САЩ и Австралия забраниха участието на компанията именно поради тези опасения.

Иън Дънкан Смит, бивш лидер на торите, коментира пред Би Би Си, че искат да видят промени, искат да видят ангажимент, че Huawei ще излезе от системата с времето.

Белият дом разочарован от решението на Великобритания за Huawei

Белият дом разочарован от решението на Великобритания за Huawei

Няма безопасен вариант за контрол на всяка част от 5G мрежата

Ще са необходими повече от 40 тори, за да се противопоставят на решението на Джонсън, когато бъде внесено законодателството в Камарата на общините, свързано с контрола на Ofcom над Huawei.

Правителството обяви, че е взело единодушно решение във вторник след среща на Съвета за национална сигурност.

Делът на компанията на новия пазар ще бъде до 35% за всеки от четирите мобилни оператора на Острова. Huawei няма да може да участва в основата на мрежата, както и в инфраструктурата за ядрени и военни обекти.

ЕС няма да забранява Huawei

ЕС няма да забранява Huawei

Европейската комисия официално ще разкрие препоръките към страните членки в сряда

Huawei също официално е обявена за "продавач с висок риск", защото Пекин на теория може да следи британските граждани в бъдеще.

"Таймс" пише, че на срещата във вторник военният министър Бен Уолъс се е обявил против решението да се включи китайската компания. Той е предупредил, че Китай "не е приятел на никого".

САЩ са разочаровани от решението на Великобритания.