Британският премиер Борис Джонсън не е видял доказателства за изнудване в партията си след твърденията на един от депутатите за такива, съобщава BBC.

Вчера Уилям Враг - който призова премиера да подаде оставка заради партита на "Даунинг стрийт" № 10 по време на локдауните - заяви, че депутати, критикували Джонсън, са били заплашвани със съсипване на репутацията и намаляване на финансирането на избирателните райони. Той посъветва колегите си да се обърнат към полицията.

Бившият депутат от торите Кристиан Уейкфорд, който премина към лейбъристите, също съобщи, че е бил изнудван заради финансирането на училище.

По повода Борис Джонсън заяви пред репортери: "Не съм видял и не съм чул никакви доказателства." На въпроса дали все пак ще разгледа обвиненията, той отговори: "Разбира се."

От Лейбъристката партия нарекоха твърденията за изнудване "шокиращи", а лидерът на Либералната партия сър Ед Дейви обвини Джонсън, че "действа по-скоро като мафиотски бос, отколкото като министър-председател".

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън пък коментира: "Ако торите заплашват да спрат публичните инвестиции в избирателните райони като начин да държат депутатите в подчинение, тогава, да, това е изнудване и сплашване - но също така е и корупция."

Британското правителство обвинено в "изнудване", за да задържи Джонсън на власт

Британското правителство обвинено в "изнудване", за да задържи Джонсън на власт

Високопоставен депутат от торите отправи обвиненията