Британските войски няма да се сражават с руските сили в Украйна. Това заяви премиерът Борис Джонсън по време на посещение в Естония, където Великобритания разположи допълнителни военни части, съобщава "Ройтерс".

Той подчерта, че последните подкрепления са твърдо в границите на Алианса.

Това са единствено отбранителни мерки, които са същността на НАТО от над 70 години, увери Джонсън.

"Искам най-накрая да бъда кристално ясен по този въпрос - няма да се бием с руските сили в Украйна и нашите подкрепления са твърдо в границите на НАТО и категорично са правилното нещо, което трябва да се направи", обяви той.

По-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви, че Алиансът няма да изпраща войски или бойни самолети в Украйна, тъй като не трябва да бъде част от конфликта.  Той обаче увери, че НАТО ще отбранява всеки сантиметър от своята територия.

Столтенберг: Путин разруши мира в Европа
Обновена

Столтенберг: Путин разруши мира в Европа

НАТО ще брани всеки сантиметър от територията си

В Полша Джонсън заяви и че руският президент Владимир Путин е готов да използва "варварски и необмислени тактики срещу невинни граждани в Украйна", съобщава Би Би Си.

Той обаче изтъкна, че Путин е "подценил страстното желание на украинския народ да защити страната си", както и единството и решимостта на Запада, който ще продължава икономическия натиск върху Русия чрез санкциите.

Готови сме да засилим санкциите и да ги налагаме толкова дълго, колкото е необходимо, увери британският премиер.

ООН: Поне 136 цивилни са загинали в Украйна, 13 от тях са деца

ООН: Поне 136 цивилни са загинали в Украйна, 13 от тях са деца

Над 400 са ранените