Британският премиер Борис Джонсън обяви част от състава на бъдещото британско правителство, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Сред първите му назначения са Стивън Харт, министър на Уелс и Ники Морган, министър на технологиите, културата, медиите и спорта.

Бившият министър на Уелс Алън Кеърнс беше принуден да подаде оставка от поста си в началото на ноември поради съдебен скандал, в който беше замесен.

Морган трябваше да напусне поста си, тъй като не участва в изборите за Камара на общините и загуби депутатския си мандат. В понеделник обаче беше обявено, че кралицата на Великобритания Елизабет Втора дава на Морган титлата баронеса. Тя ще стане член на Камарата на лордовете на британския парламент и благодарение на това ще може да действа като министър.

Джонсън ще трябва да запълни още две свободни длъжности на заместник-министри.

Големи смени в кабинета му се очакват едва през февруари - след като Великобритания напусне ЕС, което трябва да се случи на 31 януари 2020 г.

Планираме да внесем законопроекта за Брекзит в Камарата на общините в петък, обяви по-рано днес говорителят на британското правителство.

Борис Джонсън одобри публикуване на доклад за руска намеса

Борис Джонсън одобри публикуване на доклад за руска намеса

Председателя на комисията Доминик Грийв описа решението като "шокиращо"

Представителят отбеляза още, че планират да започне процесът по разглеждане на законопроекта за напускане на ЕС преди Коледа.

Той поясни, че Лондон иска споразумение за свободна търговия с ЕС като това на Брюксел с Канада, което не включва политическо обвързване.

Говорителят каза още, че имат план и в случай на Брекзит без сделка.

Борис Джонсън внася законопроекта за Брекзит в петък

Борис Джонсън внася законопроекта за Брекзит в петък

Той поясни, че Лондон иска споразумение за свободна търговия с ЕС като това на Брюксел с Канада

Миналата седмица Консервативната партия на премиера Борис Джонсън получи мнозинство на проведените предсрочни избори. Джонсън ще се опита да изведе страната от ЕС преди 31 януари 2020 година.