Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви, че остава "предпазлив оптимист", че Брюксел и Лондон могат да сключат споразумение в последния момент за Брекзит преди 31 октомври, информира ДПА.

"Ще видим докъде ще стигнем", каза Джонсън, като има предвид планирани разговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Люксембург в понеделник.

Твърд Брекзит: Британците се запасяват с френско шампанско

Твърд Брекзит: Британците се запасяват с френско шампанско

Нови предизвикателства пред британците

"Аз съм предпазлив оптимист, но каквото и да се случи, ние ще напуснем ЕС на 31 октомври", каза той след реч в Северна Англия. Джонсън отбеляза още, че правителството му "работи невероятно усилено да договори сделка".

По-рано днес премиерът на Ирландия Лео Варадкар коментира пред националната медия RTE, че "пропастта е много голяма" между Брюксел и Лондон за възможно споразумение.

ЕС май пак ще одобри отлагането на Брекзит

ЕС май пак ще одобри отлагането на Брекзит

Разводът на Острова с ЕС се отлага отново

Запитан дали се доверява на Джонсън на фона на обвинения от британски опозиционни депутати, че Джонсън се преструва, докато подготвя страната за Брекзит без сделка, Варадкар отговори: "Доверявам му се. Вярвам, че когато каже, че иска споразумение за Брекзит, той действа честно и нашите екипи са в постоянен контакт, и ние проучваме какво е възможно".

Пропастта е много голяма, но ние ще се борим и ще работим до последния момент да избегнем Брекзит без сделка, но не и на всяка цена, в същото време ние подготвяме страната за сценарий без споразумение, каза още той.

Днес Джонсън отново намекна, че може да пренебрегне нов закон за отлагане на Брекзит и предотвратяване излизането на страната от ЕС без споразумение.

Брекзит без сделка не подкопавал Споразумението от Разпети петък

Брекзит без сделка не подкопавал Споразумението от Разпети петък

Основните аспекти на делото били "присъщо и безпогрешно политически"

"Мисля, че народът на тази държава искат от нас да осъществим Брекзит", смята той и повтори, че подготвя държавата да напусне ЕС на 31 октомври. Джонсън се надява да сключи споразумение с Брюксел на срещата на върха на ЕС на 17-18 октомври.