Британският премиер Борис Джонсън е готов да обещае, че всеки дом в страната ще бъде захранван от вятърни турбини до десетилетие, съобщават АП и "Ройтерс".

Според него "зелената индустриална революция" ще създаде стотици хиляди работни места. Той иска 160 милиона паунда, като средствата отиват за модернизиране на пристанищата и фабриките, за да подпомогнат изграждането на следващото поколение вятърни турбини.

Джонсън е подготвил обръщение на годишната конференция на Консервативната партия, която се провежда онлайн тази година поради пандемията COVID-19.

"Има една област, в която напредваме съвсем буквално с висока скорост и това е зелената икономика - зелената индустриална революция, която през следващите 10 години ще създаде стотици хиляди, ако не и милиони работни места", се казва в обръщението му.

Той обясни, че укрепването на частния сектор в Обединеното кралство трябва да бъде един от приоритетите за икономиката на страната.  Макар държавните мерки се оказаха решаващи при навигацията през кризата, причинена от избухването на COVID-19, частният сектор винаги ще бъде основният двигател на растежа.

"Имам съобщение до всички, които смятат, че всичко може да бъде платено от чичо Шугър, данъкоплатеца. Не държавата произвежда нови лекарства или терапии, които използваме сега ... Не държавата е направила маските и респираторите, от които се нуждаехме бързо. Това беше частният сектор", заключи Джонсън.

Джонсън заяви, че спекулациите, че той все още страда от последиците от коронавируса, са "глупости" на неговите противници за Брекзит.

"Наскоро чух много глупости за това как собственото ми боледуване от COVID по някакъв начин ме е ограбило от моето моджо. И разбира се, това е пълна глупост, подмолна пропаганда, която бихте очаквали от хора, които не искат това правителство да успее, които искат да ни спрат да постигнем Брекзит и всички други наши обещания."

Джонсън обеща да преструктурира Великобритания от трудностите на коронавирусната криза, като заяви, че ще построи повече нови домове, ще подобри образованието, ще се бори с престъпността и ще стимулира зелената икономика.

"Преживяхме прекалено много разочарования и трудности, само за да се задоволим със статуквото и да мислим, че животът може да продължи както преди чумата. Няма, защото историята ни учи, че събития от този мащаб, войни, глад, болести, събития, които засягат огромната част от човечеството, както този вирус, те не просто идват и си отиват ... Ние не можем да определим мисията на тази страна просто като възстановяване на нормалността. Това не ни е достатъчно."

Джонсън не иска Брекзит без сделка, но могат и да го преживеят

Джонсън не иска Брекзит без сделка, но могат и да го преживеят

Джонсън каза, че ще оцелеят и при такъв сценарий.

Джонсън обвини политическите си опоненти, че се стремят да пренапишат историята, заявявайки, че той и неговите консерватори са горди да пеят националистическата песен от 18 век Rule Britannia.

Въпросът за това как Великобритания се справя с наследството на част от историята си, особено с ролята си в трансатлантическата търговия с роби и колониалния период, бе силно обсъждан през последните месеци след протестното движение Black Lives Matter.

Статуя на търговец на роби бе съборена от протестиращи в Бристол през юни, докато редица институции като Оксфордския университет се заеха публично с това, което трябва да направят по отношение на спорни обекти, които притежават.

"Гордеем се с културата, историята и традициите на тази страна", каза Джонсън в речта си на годишната конференция на своята Консервативна партия. "Те буквално искат да искат да махат статуи, да пренапишат историята на страната ни, да редактират националното ни автобиография, за да изглежда по-политически коректно", каза той.

Той не обясни точно на кого има предвид, но коментарът дойде точно след като изложи това, което той вижда като контраст между консерваторите и лейбъристите.

"Не се притесняваме от песни за това как Британия владее вълните. Всъщност ние го осмисляме с консервативна национална стратегия за корабостроене". В Rule Britannia се пее "Британия владее вълните, британците никога, никога, никога няма да бъдат роби."

Проучване: Доверието в глобалната роля на Обединеното кралство намалява

Проучване: Доверието в глобалната роля на Обединеното кралство намалява

49% от британци са убедени в положителната роля на страната