Джорджия Мелони, лидер на крайнодясната италианска партия "Братя на Италия", е избрана за лидер на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), информира "Политико".

Мелони написа в "Туитър", че вчера е била избрана за председател на ЕКР, която обединява повече от 40 партии. Тя призова да продължат борбата заедно за конфедеративна Европа на свободните и суверенни държави.

Назначението й означава, че Мелони е единствената жена, която ръководи европейска и италианска партия едновременно, както и първата италианка, която води европейска партия, пише "Република". Тя наследи чешкия евродепутат Ян Захрадил, който бе председател на европейските консерватори повече от 10 г.

След моите 10 г...настъпи времето да се пенсионирам. Но аз не мога и да имам по-добър наследник: един от най-талантливите политици, плюс силна жена лидер, написа Захрадил в "Туитър".

Под ръководството на Мелони, която си изгради репутация на изгряваща звезда на италианската десница, "Братя на Италия" успя да изтръгне левия регион Марке от Демократическата партия на регионалните избори по-рано този месец.