Разпалването на нови кризи няма да помогне на косовския президент Хашим Тачи или на гражданите на Косово и Метохия, заяви директорът на Сръбската служба за Косово и Метохия Марко Джурич, цитиран от македонското издание "Фокус". 

Тачи внесе в Парламента за разглеждане и приемане на проекторезолюция относно исканията на албанците от долината Прешево, област в Южна Сърбия, населена с мнозинство албанско население, да се обединят с Косово.

Според Джурич, Тачи е потвърдил, че следва безотговорна политика.

Харадинай: Сърбия отново дестабилизира Косово

Харадинай: Сърбия отново дестабилизира Косово

Доминираното от сърби Северно Косово затвори магазини заради 100%-те мита

Насърчаването на идеи за някаква интеграция на общините от Вранската котловина  към самопровъзгласилата се за независима държава  Косово е като призив за ескалиране на омраза и недоверие сред жителите на Прешево, Буяновац и Медведжа. - каза Джурич.

Според него по-голямата част от жителите са албанци, в Буяновац повече от половината жители не са албанци, докато в Медведжа албанците са символиче брой, но всички живеят в мир и в нормални отношения със съседите си сърби.

Джурич каза, че идеите на Тачи за т. нар. Велика Албания са част от един тъмен и вечно победен шовинистичен проект.

Вучич шокиран от липсата на реакция на ЕС за изявлението на Тачи

Вучич шокиран от липсата на реакция на ЕС за изявлението на Тачи

"Албанците имат само една църква, в която се молят, и това е САЩ"

Като гражданин на Сърбия, Тачи трябва да знае, че волята на народа на Сърбия, независимо от националността и изразена от векове, е провинцията, в която той е роден да бъде неразделна част от Сърбия, и че сепаратизмът и идеята на Великата Албания е минала - каза още Джурич.

Напрежението между двете държави се разпали отново заради създаването на косовска армия и налагането на 1005-ви мита върху сръбски стоки.