Самолет Еърбъс А 320 на американска авиокомпания с около 150 души падна в река Хъдсън, предаде АП.

Смята се, че причината за катастрофата е ято птици, които причинила повреди в двигателите. Изключват се версии за терористичен акт.

Жертви няма. До момента всички пътници са спасени. Не се съобщава за сериозно ранени в нито едно от изявленията на летищните и авиационни власти.

Самолетът излетял от летище LaGuardia за Charlotte, Ню Йорк, когато получил повредите и паднал в ледените води на реката близо до 48-а улица и Манхатън.

Пилотът е съобщил на пътниците, че предстои извънредно кацане.

„Благодаря на Господ и благодаря на пилота", заяви един от пътниците Алберто Панеро малко след като беше изваден от реката.

„Не мога да повярвам, че се приземихме", развълнувано коментира той.

Панеро добави пред Си Ен Ен, че спасителните екипажи се озовали на мястото на злополуката изключително бързо.

Според свидетели на случилото се, пилотът успял да овладее падането на самолета, който почти кацнал на повърхността на реката.

"Видях самолет, който се спускаше. Човек би казал, че се кани да се приземи на водната повърхност", посочват очевидци на случилото се.

"Приличаше на овладяно и контролирано спускане", разказват още свидетели на инцидента.

Пилотът на самолета бе обявен за герой, след като всичките 155 пътници и екипажът като по чудо избегнаха смъртта.

Пилотът на самолета бе обявен от оцелелите и от официалните власти за герой, който хладнокръвно е приземил самолета "по корем" в река Хъдсън.

„Изглежда пилотът е направил майсторско кацане, приземявайки самолета в реката", коментира кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

„След това той е обходил самолета два пъти за да се увери, че никой не е останал вътре", посочи още кметът.

Журналисти разпознаха пилота, чието име официално не се съобщава. Според непотвърдена информация това е Чесли Сълънбергер.