Руанда затвори границата с Демократична република Конго, където преди година се появи огнище на смъртоносния вирус ебола, който отне живота на повече от 1803 души, съобщават световни агенции.

Африканската държава затвори границата, след като в сряда беше потвърден втори случай на заболял от ебола в гъстонаселения град Гома в Конго, който е на границата с Руанда.

Повече от 2000 заболели от ебола в Конго

Повече от 2000 заболели от ебола в Конго

"Тъжно и разочароващо събитие"

Световната здравна организация (СЗО), която през миналия месец обяви, че ебола в Конго е заплаха за общественото здраве в международен план, препоръчва да не се пътува и да се наложат ограничения. Според организацията рискът от разпространение на вируса в региона е "много висок".

От президентството на Демократична република Конго изразиха съжаление за едностранното решение на властите на Руанда да ограничат движението по границата, "което е в противоречие със съвета на Световната здравна организация".

Еболата се завърна в Конго

Еболата се завърна в Конго

Страхове от епидемия

По-рано днес представител в Конго съобщи, че едногодишната дъщеря на мъж, който почина в сряда, е лекувана, след като е показало симптоми на заболяването. Той е прекарал няколко дни в дома си със семейството си, където е имал симптоми. Ако се потвърди, това ще е първото предаване на ебола в град Гома, който е с население повече от 2 милиона души.

Експерти се безпокоят, че вирусът може да достигне до големи градове, където е по-трудно да се изолират пациенти и да се проследяват контактите в сравнение с провинцията.

Най-малко 2700 души са заболели от ебола в Конго. Борбата със заболяването се усложнява и от активната конфликтна зона в региона.

Ново огнище на Ебола в Конго

Ново огнище на Ебола в Конго

Жертвите са над 700 души

Според СЗО по 12 нови случая са регистрирани на ден в Демократична република Конго.

Ебола отне живота на повече от 11 000 души в Западна Африка между 2014 и 2016 г.