Премиерът на Албания Еди Рама обвини Европейската комисия, че се намесва в изборите в Албания в полза на опозицията и срещу неговата партия, съобщава порталът "Екзит нюз".

Във вторник, няколко дни преди началото на предизборната кампания, Рама критикува българския еврокомисар Мария Габриел, комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, че "си вре носа" в изборите в Албания.

Комисар Габриел участва в онлайн събитие за образованието в Албания преди пет дни, организирано от университета Модул във Виена, където опозиционната Демократическа партия също представи своя план за реформи в образованието и научните изследвания и излъчи записаното събитие днес.

Рама използва "Туитър", за да обвини комисаря, че се намесва в изборите, и поиска от Европейската комисия да му отговори публично дали комисарите могат да се намесват в изборите на други държави.

"Някой в ​​Брюксел трябва да каже на членовете на Комисията, които прекарват работното си време, платено от данъците на народите в Европа, да направят предизборни видеоразговори с Лулзим Баша, че това се нарича намеса във вътрешната предизборна кампания на страна кандидатка за членство в ЕС", обясни той.

"Доколкото ми е известно, Европейската комисия няма навика да си забива носа в предизборните кампании и очаквам да го науча официално и публично от Брюксел, ако греша и може би комисарите наистина имат право да стават партии, когато народите на Европа избират правителствата си", добави Рама.

Говорителят на ЕК Ана Писонеро заяви пред Euronews, че днешната дейност е рутинно регионално събитие в областта на образованието и няма отношение към предизборната кампания на Албания.

"Комисията не коментира коментарите на трети страни. Моля, обърнете внимание, че комисар Мария Габриел взе участие в образователната кръгла маса на 18 март по покана на университета Модул във Виена, който организира събитието. Участието на члена на Комисията беше ограничено до изказване на основна реч", каза Пизонеро.

"Речта, публикувана на уебсайта на Комисията, се фокусира върху скорошни и предстоящи европейски инициативи в областта на образованието и научните изследвания, които са от значение за целия регион на Западните Балкани, включително Албания. Комисарят не направи партийно-политическо изявление, но изнесе реч по темите, попадащи в нейното портфолио", заключи тя.

Опозиционният лидер Лулзим Баша написа "Туитър", че е "изненадан от нервността на Рама" и обеща да приближи Албания до Европейския съюз.