Червената катерица, дивата котка и сивият дългоух прилеп са изправени пред сериозни заплахи за оцеляването си във Великобритания. Това се предупреждава в ново проучване, цитирано от британските медии.

Тези животинки са сред 12 вида, които са поставени в първия "червен списък" за диви бозайници във Великобритания.

Подчертава се, че почти всеки пети бозайник във Великобритания е изложен на опасност от изчезване.

Фактори като климатичните промени, загубата на местообитания, използването на пестициди и болести са основните виновници за поголовното изчезване на животинския свят.

Допълва се, че популациите на таралежа и водната полевка са намалели с почти 70% през последните 20 години.

Това обаче е добра новина за видрата, златката, пора и язовеца, като техните популации се увеличават, както и географското им разпространение.

Докладът се определя като първия цялостен преглед на популацията на бозайниците във Великобритания от 20 години.

Изследователите са проучили повече от 1,5 млн. отделни биологични записа от 58 вида сухоземни бозайници.

Те са проверили дали броят им се е увеличавал или намалявал, обхватът им, дали е имало някакви тенденции и какви са бъдещите им перспективи.

Вид, който влиза в "червения списък", означава, че той е "застрашен" и е изправен пред изчезване през следващото десетилетие.

Най-застрашената категория е "критично застрашен". Три вида са с такъв статут: дивата котка, черният плъх и полунощния прилеп.

Следващото най-високо равнище на заплаха е "застрашен". Тук са споменати червената катерица, заедно с бобъра, водната полевка и сивия дългоух прилеп.

Третото най-високо ниво на заплаха е "уязвим". Тук попадат таралежът, лешниковият сънливец, полевката Оркни, два вида прилепи.