Бивш охранител в нацисткия концентрационен лагер "Щутхоф" отива на съд в северния германски град Хамбург в четвъртък, пише "Гардиън".

Британското издание отбелязва, че това вероятно е един от последните съдебни случаи срещу лица, обвинени заради Холокоста.

93-годишният германец, който според местни медии се казва Бруно Д., е бил на 17 г., когато се е присъединил към SS-Totenkopfsturmbann (отряди "Мъртва глава"), които са охранявали концентрационния лагер източно от полския град Гданск.

Бруно Д. е обвинен в съучастничество в убийството на 5230 души между август 1944 и април 1945 г. Сред убитите 5000 затворници са починали от тиф вследствие на отказания достъп до храна, вода и лекарства, както и заради катастрофалната хигиена, 200 от тях са убити с газ Циклон-Б, а 30 са екзекутирани с изстрел във врата.

Според прокуратурата охраната е изиграла решаваща роля за масовите убийства в лагера, където 65 000 души са загинали преди 9 май 1945 г., когато лагерът е освободен от съюзническите сили.

Обвиненият е сътрудничил на разследващите. Той е разпитан 8 пъти. Лекар обяви, че Бруно Д. е психически здрав за съдебен процес, но всяко съдебно заседание ще бъде с продължителност не повече от 2 часа.

При един от разпитите Бруно Д. е признал, че е чувал писъци и е знаел за убийствата по това време.

Знаех, че това са евреи, които не са извършили престъпление, че са тук само заради това, че са евреи. Те имаха право да живеят и да работят свободно като всеки друг човек, казал той, цитиран от вестник "Велт". Той обаче не вярва, че е виновен в съучастничество.

Каква полза щеше да има, ако бях напуснал, те щяха да намерят някой друг, подчертал германецът.

Прокуратурата обаче не е съгласна, като твърди, че особено в края на 1944 г. той е можел да отиде да се бие на източния фронт вместо да служи като охранител. Бруно Д. заявява, че не е можел да отиде на фронта, защото е имал проблеми със сърцето.

"Щутхоф", един от по-малките нацистки лагери, първоначално е бил за задържане на членове на политическия елит на Полша и интелигенцията, но от 1944 г. е използван за задържане и избиване на евреи, прехвърлени от балтийските държави, Унгария и "Аушвиц". До края на 1944 г. 70% от затворниците са евреи.

Тъй като Бруно Д. е бил на 17 г. по време на извършените престъпления, той ще се яви пред съд за младежи. Максималната присъда е 10 г.

Докато прокуратурата на Германия провежда предварителни разследвания на 23 подобни случая на нацистки престъпления, шансовете да влязат в съда бързо намаляват с времето, тъй като заподозрените са много възрастни.