Руската управляваща партия "Единна Русия" обяви, че ще подкрепи конституционна поправка, която ще позволи на президента Владимир Путин отново да се кандидатира за държавен глава, информира "Ройтерс", цитирайки РИА "Новости".

Путин не иска удължаване на мандати, но намекна за участие на изборите през 2024 г.

Путин не иска удължаване на мандати, но намекна за участие на изборите през 2024 г.

"Ще дойде време, когато президентска власт няма да се асоциира с конкретен човек"

Руският лидер, който през януари предложи конституционни поправки, е принуден да се оттегли от власт през 2024 г. в съответствие с конституцията, тъй като тогава изтича вторият му последователен мандат.

67-годишният бивш агент на КГБ управлява четири президентски мандата общо, като след първите два беше премиер преди отново да поеме управлението на страната. Путин доминира в руската политика през последните две десетилетия.

Критици го обвиняват, че с предложенията за поправки в конституцията се опитва да удължи управлението си след 2024 г.

Путин: Русия е подготвена да отговори на всеки агресор, както СССР на фашизма

Путин: Русия е подготвена да отговори на всеки агресор, както СССР на фашизма

Руският лидер разкритикува изявленията, че Адолф Хитлер и Йосиф Сталин имат еднаква роля за избухването на Втората световна война

Валентина Терешкова, първата жена, летяла в космоса, и депутат от "Единна Русия", заяви пред парламента, че предлага поправка в конституцията, която ще позволи на Путин да продължи да управлява.

Ако предложението се приеме, ще му позволи да служи още два мандата по 6 г. до 2036 г. 

Сергей Неверов, депутат и висш член на управляващата партия, каза, че партията "без съмнение ще подкрепи" подобна идея, но това ще трябва да се обсъди с Путин и парламентарните лидери.

По-късно днес Путин се обърна към Държавната дума относно промените в конституцията.

Друг депутат от "Единна Русия" предложи провеждане на предсрочни избори след приемане на конституцията. Парламентарните избори са планирани за септември 2021 г.