Блокадите във Великобритания в продължение на година струват 251 милиарда британски лири, което е равнозначно на производителността на Югоизточна Англия за година и близо два пъти повече от тази на Шотландия, пише "Гардиън".

Анализът на Центъра за икономически и бизнес проучвания е установил, че докато цялата държава е пострадала сериозно от налаганите ограничения от въвеждането на първата национална блокада, по-бедните региони са пострадали най-сериозно.

Британската икономика пада с 11,3% тази година, рекорд от "Големия студ" на 1709 г.

Британската икономика пада с 11,3% тази година, рекорд от "Големия студ" на 1709 г.

Правителството взима заем от 394 млрд. паунда - 19% от БВП

Пропастта между севера и юга ще се разшири, ако правителството не предприеме действия за гарантиране, че по-бедните райони не поемат по-голяма тежест от икономическите загуби, причинени от пандемията.

Центърът е сравнил прогнозите си от преди пандемията във Великобритания с нивото на производителността в 12-те месеца, след като Борис Джонсън обяви, че британците трябва да си останат по домовете.

Брутната добавена стойност (БДС) - измерва количеството стоки и услуги, които са произведени в дадена държава, минус разходите за всички влагани материали и суровини, които са пряко свързани с това производство - е с повече от 250 милиарда лири по-малка.

Загубите в Лондон са най-големите спрямо всеки друг регион, които граничат с 51,4 милиарда лири. След това са Югоизточна Англия и Източна Англия, където загубите съответно са в размер на 34,7 милиарда лири и 26,6 милиарда лири.

Този месец Националната статистическа служба съобщи, че БВП се е свил с 9% спрямо февруари 2020 г. - месец преди налагането на първата блокада.