Икономиката на Обединеното кралство ще спада с 300-годишен рекорд от 11,3% за тази година, коментира финансовият министър Риши Сунак, цитиран от медиите на острова.

Но добави, че се очаква да нарасне с 5,5% през следващата година, след това с 6,6%, след това с 2,3%, след това с 1,7% и след това с 1,8%. Производството ще се върне на нивата преди кризата до четвъртото тримесечие на 2022 г., вярва той.

Правителството взима заем от 394 млрд. паунда тази година, или 19% от БВП. Това е най-високото ниво на заем в историята, в мирно време, допълва той.

Великобритания иска да се споразумее с ЕС за сделка за свободна търговия

Великобритания иска да се споразумее с ЕС за сделка за свободна търговия

Това заяви британският финансов министър Риши Сунак

Правителството ще похарчи £2,9 млрд. за схема за рестартиране на заетостта. Правителството ще осигури повишаване на заплатите на лекарите и медицинските сестри в NHS.

Нарастването на заплатите в останалата част от публичния сектор ще бъде поставено на пауза през следващата година. Но хората с ниско заплащане ще получат увеличение на заплатите. Всеки, който печели по-малко от средната заплата £24 000, ще получи увеличение на заплатата от £250.

Повечето работници от публичния сектор ще получат увеличение на заплатите.

Шестата по големина икономика в света се свива най-много от "Големия студ" от 1709 г. - преди да нарасне с 5,5% през 2021 г., каза Сунак, когато обяви едногодишен план за разходи.

"Нашата спешна медицинска помощ още не е приключила. И нашата икономическа извънредна ситуация едва сега започна ", каза той пред парламента, обещавайки повече пари за здраве и борба с безработицата.

През 2019/20 г. във Великобритания заемите бяха само 2,5% от БВП, но тази година близо 56 000 британци са починали от COVID-19, най-високата смъртност в Европа.

Борис Джонсън обяви нови мерки, заменящи блокадата

Борис Джонсън обяви нови мерки, заменящи блокадата

Националната блокада в Англия е до 2 декември