Днес в САЩ по телевизия HBO ще бъде показан филмът на Дан Рид “Терор в Москва”, разказващ за събитията в театъра на улица “Дубровка”, точно преди година. Филмът бе забранен да се показва в Русия, припомня електронното издание NewsRu.

По-голямата част от документалните филми за тероризма предупреждават, че това може да стане на всяко място, по всяко време и с всеки, дори и с вас. Филмът на Дан Рид шокира зрителите по друга причина: ужасното и трагично събитие, което представя филмът, може да стане само в Русия, пише New York Times.

Когато преди година, по време на мюзикъла “Норд Ост”, няколко десетки чеченски бойци, сред които и 19 жени с шахидски пояси, взеха за заложници намиращите се в театъра, повечето хора вярваха, че никой няма да оцелее. Във филма са включени поразяващи кадри, заснети в първите моменти от залавянето на мениджъра на театъра, който снимал с камера, а на сцената танцуват и пеят войници от Червената армия.

Миг след това под тътена на автоматични изстрели нахлува на сцената чеченски боец със скиорска маска на главата си. В първия момент зрителите си помислили, че той е част от спектакъла. След това танцьорите са изгонени от сцената, заснемането е спряно и бойците включват собствени видеокамери. Те поставят само едно искане: незабавното и напълно изтегляне на руските сили от Чечня. В същото време президентът Владимир Путин дава ясно да се разбере, че Русия няма да води каквито и да било преговори с нападателите.

По думите на преживелите нападението заложници – най-малко 750 души – никой не се е надявал, че ще се измъкнат. Всички са очаквали, че ще започне кървава баня, разказват повечето от тях. Дори децата не очакваха да се появят супергерои, за да ги спасят.

Във филма има кадри, показващи как след щурма войниците изнасят от сградата, намиращи се в безсъзнание полуоблечени хора. Противоотрова за неутрализация на паралитичния газ имало достатъчно, но не достигали лекари, които да поставят инжекциите. Оставените без помощ заложници се задавяли в собственото си повръщано, гълтали си езиците. От въздействието на газа починаха над 100 мъже, жени и деца.

“Терор в Москва”, който първо бе показан във Великобритания, не се опитва да обясни същността на чеченския конфликт. В него няма интервюта с чеченски или руски държавни чиновници. Резултатът е пред нас – ярка картина на трагедията през очите на жертвите. Общочовешки, универсален и трогателен поглед, но и в същото време типично руски, коментира вестникът.

Гранитна колона, от върха на която бронзови жерави се опитват да излетят в небето, ще увековечи паметта на загиналите на московската улица “Дубровка” точно преди една година.

Социологическо проучване, извършено в навечерието на годишнината от атентата показва, че 52% от руснаците оправдават действията на властите и смятат, че не е имало никаква друга възможност за спасение на заложниците и едновременно с това да се унищожат терористите.