Едната от изстреляните от Северна Корея ракети е "нов клас" непознато оръжие, за което се изисква "повече анализи и оценки", обяви генщабът на Южна Корея, цитиран от "Йонхап".

По-рано медии съобщиха, че КНДР е изстреляла най-малко две ракети с малък обхват.

Новата ракета е прелетяла разстояние от 690 километра на 50 километра височина.

Северна Корея е изстреляла най-малко 1 ракета с малък обсег

Северна Корея е изстреляла най-малко 1 ракета с малък обсег

Възможно е ракетите да са били две…

Говорител на генщаба добави, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун наскоро е посетил региона, откъдето са изстреляни ракетите и че в момента Пхенян провежда летни военни учения.

Северна Корея е изстреляла две ракети с малък обсег към Японско море, което изглежда е с цел засилване на натиска над САЩ и получаване на повече отстъпки преди ядрени преговори с Вашингтон.

"Северна Корея изстреля една ракета около 05:34 часа и друга в 05:57 часа от полуостров Ходо до източния крайбрежен град Уонсан към Японско море", обявиха от генщаба на Южна Корея.

Северна Корея задържа руски риболовен кораб

Северна Корея задържа руски риболовен кораб

От 17-членен екипаж, 15 са руснаци

Едната ракета е прелетяла около 430 километра, а другата - 690 километра. Генералният щаб допълва, че са прелетели на височина 50 километра.

"Ние установихме някои характеристики, които показват, че втората ракета може би е нов клас, което изисква повече анализи и оценки", разкриха от генщаба.

Предполага се, че ракетите са изстреляни от самоходна ракетна установка и са паднали в Японско море.

Твърде рано е да се каже дали са балистични ракети, също така дали двете ракети са един клас, дали са с един и същи обсег на действие, дали са същите като изстреляните от КНДР през май.

Синът на високопоставен беглец заживява в Северна Корея

Синът на високопоставен беглец заживява в Северна Корея

Необичаен случай на южнокореец, заживяващ в бедната и тоталитарна Северна Корея

Изпитанието е извършено 77 дни след тестването на ракети от Пхенян в началото на май.

Експерти коментираха, че изстреляните днес ракети са свързани със севернокорейска версия на руската квазибалистична ракета с малък обсег "Искандер" - балистична ракета земя-земя, известна като KN-23.