С изтеглянето на руските войски от покрайнините на Киев и Харков - двата най-големи града в Украйна, все повече бежанци смятат, че е по-безопасно да се върнат в страната, съобщава "Икономист".

През двете седмици до 23 май броят на украинците, завърнали се у дома от Полша (345 000), е надхвърлил броя на тези, които влизат в Полша (253 000). В съседните страни също се наблюдава подобна тенденция. Много от завръщащите се посочват, че просто искат да видят се видят с близките си. Мъжете в бойна възраст нямат право да напускат Украйна. В резултат на това 94% от бежанците в Полша са жени и деца.

От началото на войната Полша е приела 3,5 милиона бежанци от Украйна - повече от всички други страни от ЕС взети заедно. Стотици хиляди новодошли продължиха към други западни страни или се завърнаха у дома, но въпреки това ресурсите на Полша вече са на предела. Големите градове в близост до границата, където са се заселили повечето украински бежанци, се пукат по шевовете. План, изготвен преди няколко години от общинските служители във Варшава, предвиждаше, че населението на града ще нарасне с до 250 000 души до края на това десетилетие. Тази цифра обаче беше достигната само след три седмици война в Украйна.

Спада броят на украинските бежанци, бягащи към Полша

Спада броят на украинските бежанци, бягащи към Полша

В неделя 28 500 са преминали в Полша

Въпреки това напрежението между местните жители и новодошлите е забележително ниско. По улиците на Варшава украинските знамена са толкова често срещани, колкото и полските. Сцени от касапницата в Украйна, излъчвани във вечерните новини всеки ден, отекват дълбоко сред поляците, припомняйки спомени за германски и съветски зверства по време на Втората световна война.

Около 600 000 украинци са настанени при полски семейства. Останалите живеят при приятели или роднини, в общежития, хотели и курорти или сами. В градските райони обаче напливът засили недостига на жилища и повиши цените. Наемите във Варшава са се повишили средно с над 40% в сравнение с преди година, а предлагането на имоти под наем е намаляло.

Работата не е толкова голям проблем. Икономиката на Полша нарасна с 8,5% през първото тримесечие на тази година в сравнение с година по-рано. Безработицата е 3% - третата най-ниска в ЕС по данни на Евростат.

Най-малко 145 000 украинци, а може би и до 200 000, вече са намерили работа.

Кметът на Варшава иска допълнителна подкрепа и координация за бежанците

Кметът на Варшава иска допълнителна подкрепа и координация за бежанците

В Полша повече се импровизирало според него

Войната доведе до недостиг на работници в сектори като промишлеността и строителството. От 110 000 украински шофьори на камиони, които са работили в Полша преди войната, около 40 000 са се прибрали да се бият у дома. Поне част от жените украинки могат да се заемат с работа, заемана преди от украински мъже.

Много украинци обаче не искат да се обвързват с работа, защото се надяват скоро да се върнат в страната си. Едва 17% заявяват, че искат да се установят в Полша завинаги, според проучване. По-малко от половината са записали децата си в полски училища, докато останалите продължават да учат дистанционно в украински учебни заведения. Най-малко 500 000 украинци не са кандидатствали за полски идентификационен номер, който би им дал право на здравни грижи, социална помощ, включително месечна помощ от 500 злоти (114 долара) на дете и право да открият бизнес.

Дори и тези, които се връщат в Украйна, обаче признават, че може да се наложи да избягат от руския обстрел още веднъж. "Знам, че може да се наложи да се върна тук след два дни, но кой знае?", казва козметичката Наталия, която се готви да се качи на влака за Украйна.

Засега, изглежда, надеждата надделява над отчаянието. Билетите за единствения директен влак до Киев са изчерпани за следващия месец.

Украинци започнаха да се завръщат

Украинци започнаха да се завръщат

Това става за първи път от началото на войната