Международната общност и правителството на Полша трябва да се координират по-добре и да предоставят повече подкрепа директно на местните власти и благотворителни организации, помагащи на украинските бежанци в Полша, каза кметът на Варшава, цитиран от Ройтерс.

"Имаме нужда Европейския съюз и ООН да се намесят, за да създадат действително пълен координационен механизъм", каза в интервю за Ройтерс Рафал Часковски, който е член на водещата опозиционна партия в Полша, Гражданската платформа.

Правителството трябва да поиска такава помощ, каза той, "и само тогава ще можем да се справим с мащаба на проблема".

Варшава, заедно с други големи градове в Полша като Краков и Вроцлав, приеха хиляди бежанци, като населението на Варшава нарасна с около 15%, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Полша получи международна похвала за справянето си с бежанската криза, като почти 3 милиона души влязоха в страната за по-малко от два месеца.

Но Часковски, дългогодишен критик на управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС), каза, че трябва да има по-добър канал за финансиране на онези, които са на първа линия на кризата.

"Нуждаем се от пряка помощ, защото няма стратегия от страна на правителството. Много от това, което виждате в Полша, се основава на импровизация", каза Часковски.

През последните седмици броят на хората, пресичащи границата с Полша, е намалял значително, а броят на хората, които влизат в Украйна, се е увеличил. Рекордът от 142 300 души влезли в Полша бе поставен на 6 март.

Броят на хората, бягащи от войната в Украйна, надхвърли 5 милиона души. Това съобщи агенцията на ООН за бежанците, цитирана от "Ройтерс".

Руската инвазия отприщи най-тежката бежанска криза в Европа от края на Втората световна война насам.

Тя предизвика масово разселване на хора през почти осемте седмици от своето начало, включително на над 7 милиона украинци в страната.

Данните на ООН сочат, че към днешна дата 5,03 милиона са избягали от Украйна.

Украинци започнаха да се завръщат

Украинци започнаха да се завръщат

Това става за първи път от началото на войната

В края на 2019 г. Часковски и група кметове от градове в Централна и Източна Европа, които бяха в опозиция на техните управляващи национални правителства, поискаха по-пряк достъп до фондовете на ЕС.

Тези кметове се смятат за по-проевропейски и либерални от съответните си национални правителства, някои от които влязоха в конфронтация с Брюксел относно правилата и стандартите на ЕС.