Броят на хората, бягащи от войната в Украйна, надхвърли 5 милиона души. Това съобщи агенцията на ООН за бежанците, цитирана от "Ройтерс".

Руската инвазия отприщи най-тежката бежанска криза в Европа от края на Втората световна война насам.

Тя предизвика масово разселване на хора през почти осемте седмици от своето начало, включително на над 7 милиона украинци в страната.

Данните на ООН сочат, че към днешна дата 5,03 милиона са избягали от Украйна.

25 000 украински деца за два месеца са влезли в България

25 000 украински деца за два месеца са влезли в България

Обмислят вариант, ако останат тук, да могат да учат

Повечето са преминали към Европейския съюз през гранични пунктове в Полша, Словакия, Унгария и Румъния, където доброволци и правителства се борят да помогнат на предимно жени и деца бежанци да намерят работа и подслон.

Когато погледнете броя на бежанците в Централна Европа, техният брой е безпрецедентен, заяви Якуб Андрле, координатор на програма за миграция в Прага.

Русия започна своята т.нар. "специална военна операция" на 24 февруари за демилитаризиране и "денацификация" на Украйна. Киев и западните му съюзници обаче отхвърлят това като фалшив претекст. Русия отрича да е използвала забранени оръжия или да е насочена към цивилни.

Повече от половината бежанци са влезли в ЕС през Полша.

В началото на войната много жители от Централна и Източна Европа се завтекоха към границата, за да помогнат на бежанците, много от които изминаха дълги и мъчителни пътувания до безопасна европейска територия.

Сега обаче фокусът е изместен в дългосрочен план, тъй като градовете достигат жилищния си капацитет.

Украинци започнаха да се завръщат

Украинци започнаха да се завръщат

Това става за първи път от началото на войната