Ефективността на руската коронавирусна ваксина Sputnik V е 97,6%, въз основа на анализа на данните, отнасящи се до процента на ваксинирани руснаци след ваксинацията, съобщават Националният изследователски център по епидемиология и микробиология на Гамалея и Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), цитирани от "Спунтик".

"Ваксината Sputnik V демонстрира ефикасност от 97,6% въз основа на анализа на данните за степента на заразяване с коронавирус сред тези в Русия, ваксинирани с двата компонента на Sputnik V", се казва в изявлението.

Според данните от 3,8 милиона руснаци, ваксинирани с двата компонента на Sputnik V от 5 декември до 31 март, степента на заразяване, започваща от 35-ия ден от датата на първата инжекция, е само 0,027 процента, в сравнение с 1,1 процента честота сред неваксинираните.

"Данните и изчисленията за ефикасността на ваксината ще бъдат публикувани в медицински списания през май".

Руската ваксина Sputnik V е одобрена за употреба в 60 страни с общо население от около три милиарда души. Ефикасността на ваксината е потвърдена на 91,6% от данните, публикувани във водещото световно медицинско списание The Lancet.

Турция произвежда "Спутник V"

Турция произвежда "Спутник V"

Цената на руската ваксина в Турция ще бъде около 10 долара