Избирателите в Египет гласуват за нов Сенат. Вотът вероятно няма да съживи политическия живот при управлението на президента Абдел Фатах ал Сиси, информира АФП.

В двудневния вот за 200 от 300 места в Сената участват предимно кандидати, подкрепяни от Сиси.

 Парламентът на Египет разреши хвърлянето на войски за бойни мисии в чужбина

Парламентът на Египет разреши хвърлянето на войски за бойни мисии в чужбина

Това трасира пътя за изпращането на египетски военни в Либия

Останалите 100 сенатори ще бъдат назначени от президента на Египет, който пое властта след свалянето на ислямския президент Мохамед Морси през 2013 г. по време на масови протести срещу краткото му управление.

Гласуването за Сенат най-вероятно няма да съживи "вече инертната политическа сцена в Египет", според експерти.

През последните седмици в Кайро и други градове бяха поставени билбордове с малко познати кандидати, а също така бяха разпространени онлайн видеоматериали с обяснение на ролята на Сената. Гражданите на Египет са призовавани да се възползват от правото на глас.

Почина бившият президент на Египет Хосни Мубарак
Обновена

Почина бившият президент на Египет Хосни Мубарак

На 91 години в Кайро

Гласуването е организирано, след като Египет възстанови горната камара, която беше премахната след отстраняването на Морси. Преди се наричаше Шура (съвет).

При бившия президент Хосни Мубарак, който беше свален през 2011 г. при масови протести, горната камара беше запазена за елита.

Миналата година повечето египтяни гласуваха на референдум и подкрепиха конституционни поправки, включително възстановяване на горната камара. Промените също могат да удължат управлението на Сиси до 2030 г., да засилят контрола му над правосъдието и да гарантират на армията по-голямо влияние в политическия живот.

Резултатите от гласуването се очакват на 19 август. Най-малко 10% от местата са запазени за жени. Мандатът на сенатора е пет години.