Президентът на САЩ Доналд Тръмп редовно атакува американски медии, че разпространяват "фалшиви новини", но Египет отива на друго ниво - погва "фалшивите" метеорологични прогнози, пише "Гардиън".

Председателят на Метеорологичната асоциация на Египет заяви, че единствено правителственият орган е упълномощен да прави прогнози за времето в държавата. Доктор Ахмед Абдел Ал обяви по време на телевизионно интервю, че се подготвя проектозакон, който ще забранява своеволните метеорологични прогнози.

По думите му промените в закона предвиждат наказание за всеки, който "говори за метеорология или използва устройство за метеорологична прогноза без съгласието ни, или всеки, който всява смут за времето".

В страната се засилва натискът върху журналисти и медии, които разпространяват фалшиви новини, дори и срещу тези, които пишат в полза на държавата. Но много рядко се разпространява фалшива информация за метеорологичната обстановка с изключение може би на манипулирани снимки, които показват сняг, покриващ пирамидите в Гиза.

Метеорологичната прогноза понякога е политическа. През 2015 г. вътрешното министерство на Египет обяви, че наводнение в крайбрежния град Александрия не е причинено от проблеми с инфраструктурата, а от членове на "Мюсюлмански братя", които са блокирали отводнители с цимент.

Според експерти предложеното законодателство отразява виждането на правителство, че има право да регулира цялата информация, дори и тази, която трябва да бъде продукт на аполитичен научен анализ.

От май 2017 г. Египет е блокирал най-малко 497 сайта.

Държавата изпитва необичайно екстремно метеорологично време през последните седмици, включително проливни дъждове и големи пустинни бури.