Египет с нова археологическа находка. Държавата е открила повече от 50 саркофага в погребални камери южно от Кайро в Сакара, некрополи в древната египетска столица Мемфис, обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, информира АФП.

Снимка 514326

Източник: ЕПА

Министерството на туризма и антиките обяви, че археолозите са направили "големи открития". Те са ръководени от египтолога Захи Хавас.

5000-годишен египетски артефакт открит в кутия за пури

5000-годишен египетски артефакт открит в кутия за пури

Открит е в Шотландия

Дървените саркофази, които датират от Новото царство (1580 до 1070 пр.н.е), са открити в 52 погребални камери на дълбочина 10-12 метра.

Хавас коментира, че е открит погребалният храм на съпругата на фараон Тети, а също така са намерени три склада, построени от тухли. Египтологът заяви още, че последните археологически открития могат да хвърлят светлина върху историята на Сакара по време на Новото царство. Находката е до пирамидата, където фараон Тети, първият от шеста династия по време на Старото царство, е погребан.

Снимка 514325

Източник: ЕПА

През ноември Египет обяви, че е открил повече от 100 непокътнати саркофага. В началото на същия месец археолози показаха 59 добре запазени саркофага, които датират от 2500 г.