Египет обяви, че прекъсва всякакви археологически отношения с най-известния френски музей - Лувъра, докато от там не обещаят да върнат „откраднатите" антики от египетските фараони.

Това обяви ръководителят на върховния съвет на Египет по въпросите на древността и антиките Захи Хавас, цитиран от БиБиСи.

Той уточни, че Египет настоява за връщането на пет надгробни фараонски обелиска, които се намират в най-големия френски музей.

Те са били придобити от парижкия музей през 1980 година въпреки че според Хавас на музея е било известно, че са били откраднати.

Става въпрос за фрагменти от обелиск на погребани фараони, които са открити недалеч от Луксор.
Решението на Египет ще засегне съвместната работа с Лувър, както и участието на представители на френския музей в разкопките в Сахара, където се намира най-древния некропол на столицата на Старото царство - Мемфис.

"Ние взехме решение да преустановим всякакво сътрудничество с Лувъра докато не бъдат върнати на "откраднатите" археологически находки, намерени в гробница близо до Луксор (на около 700 км. южно от Кайро)", допълни още той.

Решението се отнася за конференциите, организирани съвместно с френския музей, както и за археологическите разкопки, ръководени от Лувъра в местността Сакара, близо до Кайро, каза още Хавас.

Той изрично подчерта, че решението, което се оповестява едва днес, е било взето преди два месеца и не е свързано с провала на кандидатурата на египетския министър на културата Фарук Хосни за генерален директор на ЮНЕСКО.

От Лувъра изразиха готовност да върнат ценностите, но решението не може да бъде взето само от ръководството на музея.
„Процедурата по връщането вече се уговаря", коментира говорител на ръководството на Лувъра, пожелал анонимност.

„Решението обаче не е само наше, защото за да върнем надгробните фараонски обелиски имаме нужда от изричното съгласие на Националната научна комисия към музейните изложби във Франция", обясни още той.

Комисията трябва да реши дали да отстрани археологически находки от последната изложба египетските на специална среща до края на седмицата.