Барозу защити Папа Бенедикт XVI

Египетската коптска църква заплаши, че ще се оттегли от Световния съвет на църквите, ако той не се разграничи от "хулите, които Бенедикт ХVІ е отправил към ислямската религия", съобщава religiabg.com.

Главата на тази църква, Папа Шнуда отстоява позицията, че поведението на Папата във Ватикана е предизвикало криза в отношенията между мюсюлмани и християни в много страни.

Египетският духовен лидер отбелязва, че трябва да се запазят идеални отношенията между представителите на различните небесни религии, такива каквито са между коптите и мюсюлманите. Той ги характеризира като исторически.

Съветник Наджиб Михаил, деец на коптската църква е призовал за провеждане на протестен митинг, в който за пръв път ще участват египетски източноправославни духовници в знак на протест срещу изявленията на главата на Римокатолическата църква.

Изразявайки своята солидарност с тях, отец Сафуат Баяди, лидер на египетската англиканска църква заявява, че представители на неговата общност също ще подкрепят инициативата.

Според информация на вестник Ал Кудс ал араби, излизащ в Лондон към нея се очаква да се присъединят и представители на останали християнски деноминации, живеещи в Египет. Сред тях обаче не личат имената на лидерите на местната католическа общност, която е втора по значение след източноправославната.

Демонстрацията, която представлява прецедент в историята на египетската държава и източноправославна църква ще се проведе в един от северните квартали на Кайро, където живее предимно местното християнско малцинство.