Президентът на Египет Абдел-Фатах ал Сиси заяви в сряда, че свободата на изразяване трябва да спре, когато обижда повече от 1,5 милиарда души, след показването във Франция на изображения на пророка Мохамад, които мюсюлманите смятат за богохулни, съобщава "Ройтерс".

Сиси също заяви, че категорично отхвърля всяка форма на насилие или тероризъм от когото и да било в името на защитата на религия, религиозни символи или икони.

"Ние също имаме права. Ние имаме право, нашите чувства да не бъдат наранени и нашите ценности да не бъдат поругани", каза той по време на обръщение в чест на рождения ден на пророка Мохамед.

"И ако някои имат свободата да изразят това, което е в мислите им, аз си представям, че това спира, когато става въпрос за обида на чувствата на повече от 1,5 милиарда души", добави той.

Великият имам на университета Ал-Азхар в Египет, едно от най-известните седалища на сунитското мюсюлманско обучение, също призова международната общност да инкриминира "анти-мюсюлманските" действия.

Шейх Ахмед ал-Тайб заяви, че Ал-Азхар категорично отхвърля използването на анти-мюсюлмански настроения за събиране на гласове по време на избори.

Турският президент Ердоган вече призова за бойкот на френските стоки, а пакистанският парламент прие резолюция, призоваваща правителството да отзове своя пратеник от Париж.

Рохани: Всеки европеец има дълг към пророка Мохамед

Рохани: Всеки европеец има дълг към пророка Мохамед

Обиждането на пророка не е постижение