Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер призна, че лидерите няма да успеят да постигнат споразумение за многогодишната финансова рамка 2021-2027 на ЕС през тази година, информира "Политико".

"Мисля, че ще има напредък до декември, но не и споразумение през декември", каза еврокомисарят пред журналисти.

"Ако председателят (Доналд) Туск не успее да стигне до сключване на споразумение, ще бъде невъзможно за новия председател да стори това през първите седмици след встъпването си в длъжност", добави той.

Бившият премиер на Белгия Шарл Мишел ще поеме Европейския съвет от 1 декември.

По време на пресконференцията Йотингер оспори информация, че разходите на страните членки за бюджета на ЕС значително ще нараснат след 2020 г. Държавите членки остават разединени относно бюджетното предложение и Германия е особено гласовита като част от група от "пет пестеливи" държави що се отнася до ограничаването на разходите на Брюксел.

Йотингер нарече предположенията, че Германия ще удвои приноса си до 33 милиарда евро "напълно неточни" и "лъжа", които не отговорят на цифрите, обсъдени между Комисията и Берлин. През уикенда "Файненшъл таймс" писа, че германското правителство е изчислило, че Германия ще трябва да допринесе за бюджета на ЕС двойно повече - от 15 милиарда евро през 2020 г. до 33 милиарда евро през 2027 г.

Не се конкретизира как е достигнато до тези изчисления и дали инфлацията е включена. Според Йотингер нетният принос на Германия към евробюджета се очаква да бъде 18,1 милиарда евро през 2021 г. по цените от 2018 г. и 23,5 милиарда евро през 2027 г. на базата на цените от 2018 г.