Европейската комисия очаква БВП на България да нарасне с 3,3% през 2019 г. и 3,4 на сто през 2020 г., което е в съответствие с Пролетната икономическа прогноза.

Това става ясно от публикуваната днес Лятна икономическа прогноза на Европейската комисия.

Страната ни отчете икономически ръст от 3,1 на сто през 2018 г., а през първото тримесечие на тази година се увеличи до 3,5 на сто на годишна база. Възстановяването в износа е започнало през втората половина на 2018 г. и е продължило през първите месеци на тази година, което е допринесло за силното икономическо представяне на европейската държава. Частното потребление също е фактор за разширяването на българската икономика, подкрепено от благоприятни условия на пазара на труда и силно кредитиране. Има малко увеличение на инвестициите, като силен ръст е отчетен на инвестициите в оборудване, което като цяло е компенсирало спада в категории.

Поради външни фактори икономиката на България се очаква да расте с по-бавно темпо през втората половина на тази година и след това ще поддържа подобно равнище на икономически растеж през 2020 г.

Прогнозите са инфлацията през 2019 г. да е 2,4 на сто, а през 2020 г. - 1,7 на сто.