Европейската комисия одобри седмото си предварително споразумение за закупуване с фармацевтично дружество, за да осигури достъп до потенциална ваксина срещу COVID-19 през четвъртото тримесечие на 2021 г. и през 2022 г.

Съгласно този договор държавите членки ще могат да закупят до 100 милиона дози от ваксината на Novavax, с възможност за още 100 милиона допълнителни дози през 2021, 2022 и 2023 година, след като ЕМА ги прегледа и одобри като безопасни и ефективни.

Държавите членки ще могат също така да даряват ваксини на държави с по-ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

Ваксината на Novavax повече от 90% ефективна срещу COVID-19

Ваксината на Novavax повече от 90% ефективна срещу COVID-19

Това се базира на изпитване сред близо 30 000 доброволци

Днешният договор допълва вече широкия портфейл от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включващ договорите с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna и приключените проучвателни разговори с Valneva.

Той представлява поредната важна стъпка към осигуряването на добра подготвеност на Европа за справяне с пандемията от COVID-19.

Novavax е биотехнологично дружество, което разработва ваксини от следващо поколение за сериозни инфекциозни болести.

Тяхната ваксина срещу COVID-19 вече е в процес на текущ преглед от страна на ЕМА с оглед на потенциално разрешение за търговия.

СЗО: Без масова ваксинация ще се появят варианти, опасни за всички по света

СЗО: Без масова ваксинация ще се появят варианти, опасни за всички по света

Колкото по-дълго циркулира вирусът, толкова по-опасен може да става дори за ваксинирани