Американската биотехнологична компания Novavax обяви данни от последния етап от своето клинично изпитване в САЩ, което показва, че ваксината ѝ е повече от 90% ефективна срещу COVID-19 при различни варианти на вируса, предаде "Ройтерс".

Проучването на близо 30 000 доброволци в САЩ и Мексико открива пътя Novavax да подаде документи за спешно разрешение в САЩ и другаде през третото тримесечие на 2021 г., уточниха от компанията.

Добри новини за ваксината на Novavax

Добри новини за ваксината на Novavax

Нов лек срещу пандемията

Кандидатът за ваксина срещу COVID-19 на Novavax е бил над 93% ефективен срещу преобладаващите варианти на COVID-19, които бяха обезпокоителни сред учените и служителите в областта на общественото здравеопазване, уверяват от американската компания.

Базираните на протеини ваксини са конвенционален подход, който използва пречистени парчета от вируса, за да стимулира имунен отговор, като и ваксините срещу магарешка кашлица и херпес зостер използват този подход.

По време на изпитването вариантът B.1.1.7, открит за първи път във Великобритания, се превърна в най-разпространения вариант в САЩ.

Novavax също така е засякла вариантите на COVID-19, открити за първи път в Бразилия, Южна Африка и Индия сред участниците в процеса, посочи ръководителят на научноизследователската и развойна дейност на Novavax д-р Грегъри Глен.

Ваксината на Novavax показа висока ефективност, но не и срещу мутацията от ЮАР

Ваксината на Novavax показа висока ефективност, но не и срещу мутацията от ЮАР

Като цяло ефективността е 89,3%

Ваксината е била 91% ефективна сред доброволци с висок риск от тежка инфекция и 100% ефективна за предотвратяване на умерени и тежки случаи на COVID-19. Препаратът е бил приблизително 70% ефективен срещу варианти на COVID-19, които Novavax не са успели да идентифицират.

"Практически погледнато, много е важно ваксината да може да предпазва от вирулентен вирус" по отношение на новите варианти, каза Глен.

Novavax увери, че ваксината като цяло се понася добре от участниците. Страничните ефекти включват главоболие, умора и мускулни болки и обикновено са леки. Малък брой участници са имали странични ефекти, определени като тежки.

Novavax уверява, че ще произвежда 100 млн. дози на месец към края на третото тримесечие на 2021 и 150 млн. дози на месец през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Базираната в американския щат Мериленд компания многократно отблъсква прогнозите за производството и изпита затруднения по отношение на достъпа до суровини и оборудване, необходими за производството на ваксината.