Ваксината срещу COVID-19 на Novavax Inc е била 96% ефективна за предотвратяване на случаи, причинени от оригиналната версия на коронавируса в изпитване, проведено в Обединеното кралство. Това съобщиха от компанията.

"Ройтерс" коментира, че ваксината на фармацефтичната компания се приближава стъпка по-близо до одобрението от регулаторните органи.

Ваксината е също така с около 86% ефективна срещу по-заразния вариант на вируса, открит за първи път и разпространен в Обединеното кралство.

САЩ финансират Novavax за 100 млн. дози ваксина против Covid-19 до януари 2021 г.

САЩ финансират Novavax за 100 млн. дози ваксина против Covid-19 до януари 2021 г.

С парите компанията трябва да тества, рекламира и произведе

Ваксината е само около 55% ефективна в отделно, по-малко проучване в Южна Африка, където доброволците бяха изложени предимно на друг по-нов, по-заразен вариант, който широко се разпространява там и по света.

И в двете проучвания ваксината е 100% ефективна за предотвратяване на сериозни заболявания и смърт.

Резултатите от окончателния анализ на проучването в Обединеното кралство до голяма степен съответстваха на междинните данни, публикувани през януари, които също показаха, че ваксината на Novavax е 96% ефективен спрямо оригиналната версия на коронавируса и около 86% ефективен срещу британския вариант.

Ваксината на Novavax показа висока ефективност, но не и срещу мутацията от ЮАР

Ваксината на Novavax показа висока ефективност, но не и срещу мутацията от ЮАР

Като цяло ефективността е 89,3%

Компанията очаква да използва данните за представяне за регулаторно разрешение в различни страни. Не е ясно кога ще поиска разрешение от САЩ, припомня "Ройтерс".