Европейската комисия даде одобри окончателно използването на ваксината на Pfizer-BioNTech срещу коронавируса, съобщава "Ройтерс".

Решението ни се основава на научни доказателства за безопасността и ефективността на ваксината, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя отбеляза, че на 6 януари догодина се очаква одобрение и за ваксината на "Модерна"

Това беше последната стъпка, за да може Европа да започне ваксинирането до седмица.

Страни членки на ЕС, сред които Германия, Австрия и Италия, заявиха, че планират да започнат кампанията по ваксинация от 27 декември, тъй като Европа се опитва да навакса изоставането си спрямо САЩ и Великобритания, където ваксинирането на населението вече започна по-рано този месец.

Шестима души са починали при изпитванията на ваксината на Pfizer/BionTech

Шестима души са починали при изпитванията на ваксината на Pfizer/BionTech

Това обявиха от FDA

Доставките ще продължат през декември и на стабилна седмична основа през следващите месеци. Предвижда се разпределението на всички 200 милиона дози да приключи до септември 2021 г. Комисията и държавите членки работят за активирането на допълнителни 100 милиона дози.

Днес председателят на ЕК съобщи, че първите пратки от одобрената ваксина тръгват от производствени цехове в Белгия. Очаква се те да достигнат всички европейски столици, така че ваксинирането да започне около 27-29 декември.

"Днес извървяхме важна стъпка към европейския успех. Одобрихме първата безопасна и ефективна ваксина срещу COVID-19. Скоро ще се появят още ваксини. Дозите от одобрената днес ваксина ще бъдат достъпни едновременно за всички страни от ЕС при едни и същи условия. Предстоящите европейски дни на ваксинацията също ще бъдат чудесен момент на единство. Това е добър начин да се сложи край на тази трудна година и да се започне обръщането на нова страницата след тази пандемия. Всички ние сме заедно в това начинание", заяви фон дер Лайен.

В ЕС одобриха ваксината на Pfizer-BioNTech
Обновена

В ЕС одобриха ваксината на Pfizer-BioNTech

Агенцията издаде препоръка да започне имунизацията

Припомняме, по-рано днес и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри съвместната американо-германска ваксина.

Това е първата ваксина срещу коронавируса, която получава одобрение в Европейския съюз.

Европейската агенция съобщи, че е препоръчала да се издаде условно разрешение за прилагане на ваксината върху хора на възраст над 16 г.

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че на 27, 28 и 29 декември ще започне ваксинацията в ЕС.

Преди около десет дни САЩ одобриха първата ваксина срещу коронавирус, която е произведена от Pfizer/BioNTech.

Това направиха по-рано Великобритания и други държави.

Pfizer проверява случаи на алергични реакции към ваксината в САЩ

Pfizer проверява случаи на алергични реакции към ваксината в САЩ

По-рано Великобритания не препоръча да се ваксинират хора с алергии