Европейската комисия (ЕК) предложи въвеждане на нови правила за защита на разобличителите.

Комисията предлага по-голяма защита на издайниците, които разобличават измами, укриване на данъци, злоупотреба с лични данни и други престъпления.

Действията на ЕК са на фона на критики на активисти за по-голяма прозрачност относно законодателство за защита на лица, които разкриват информация за нарушаване на еврозаконодателството. Те дават пример с двама бивши служители в счетоводна фирма, които бяха съдени през 2016 г. за изтичане на информация за данъчни сделки на Люксембург с големи корпорации. Тази година присъдата срещу единия беше отхвърлена от най-висшата съдебна инстанция на Люксембург.

Европейската комисия обяви, че излиза с предложение, което ще промени правилата на играта.

Днешното предложение осигурява защита на територията на целия Съюз за лицата, сигнализиращи за нарушения на законодателството на ЕС в областта на обществените поръчки, финансовите услуги, предотвратяването на изпирането на пари и финансирането на тероризма; безопасността на продуктите; сигурността на транспорта; опазването на околната среда; ядрената безопасност, безопасността на храните и фуражите и здравето на животните и хуманното отношение към тях; общественото здраве; защитата на потребителите; неприкосновеността на личния живот, защитата на данните и сигурността на мрежите и информационните системи. То се прилага и по отношение на нарушения на правилата за конкуренция на ЕС, нарушения и злоупотреби при правилата за облагане с корпоративен данък и вреди, нанасяни на финансовите интереси на ЕС.

Комисията насърчава държавите членки да надхвърлят тези минимални стандарти и да създадат всеобхватни рамки за защита на лицата, сигнализиращи за нередности, въз основа на същите принципи.

Всички предприятия с над 50 служители и с годишен оборот над 10 милиона евро ще трябва да въведат вътрешна процедура за разглеждане на сигнали за нередности. Новият закон ще обхване всички държавни и регионални администрации и общини с над 10 000 жители.

Механизмите за защита, които ще трябва да се установят, включват:

Ясни канали за сигнализиране, както в рамките на организацията, така и извън нея, които гарантират поверителност;

Триетапна система за сигнализиране:

Вътрешни канали за сигнализиране на нередности;

сигнализиране пред компетентните органи — ако вътрешните канали не функционират или не може разумно да се очаква да дадат резултат (напр. когато използването на вътрешни канали би могло да застраши ефективността на разследващите действия на отговорните органи);

сигнализиране на обществеността/медиите — ако не се предприемат подходящи действия след сигнализиране по други канали или в случай на явна опасност за обществения интерес или на необратими вреди;

Задължения за обратна информация за органите и предприятията, които в срок от 3 месеца (за вътрешните канали за сигнализиране за нередности) ще трябва да дадат отговор и да извършат последващи действия в резултат на подаден сигнал;

Предотвратяване на ответни действия с цел отмъщение и ефективна защита: всички форми на ответни действия с цел отмъщение са забранени и следва да се санкционират. Ако срещу лицето, сигнализиращо за нередности, бъдат предприети ответни действия с цел отмъщение, то следва да има достъп до безплатни съвети и подходящи правни средства за защита (напр. мерки за прекратяване на тормоза на работното място или за предотвратяване на уволняване). Тежестта на доказване в такива случаи ще се обръща, така че лицето или организацията, срещу които е подаден сигнал, да са тези, които трябва да докажат, че не са предприели ответни действия с цел отмъщение срещу подалото сигнал лице. Лицата, сигнализиращи за нередности, ще бъдат също така защитени при съдебни производства, по-конкретно чрез освобождаването им от отговорност за оповестяването на информацията.

Предложението цели да защити отговорното сигнализиране за нередности, което наистина се стреми да защити обществения интерес. Ето защо в него са включени защитни механизми за предотвратяване на злонамерено или целящо злоупотреба подаване на сигнали и за предотвратяване на неоснователно накърняване на репутацията. Лицата, засегнати от подадени сигнали за нередности, се ползват в пълна степен от презумпцията за невиновност, от правото на ефективна правна защита и на справедлив съдебен процес и от правото на защита.

Предложението изисква одобрението на страните членки на ЕС и европарламента преди да се превърне в закон. В момента само 10 държави членки напълно защитават разобличителите.