Европейската комисия предупреди правителствата в Общността, че не са подготвени за нова вълна на заразяване с коронавирус и препоръча общи мерки за ваксините, когато бъдат създадени, информира "Ройтерс".

Докато пандемията се връща към нивата от март, нашето състояние на готовност не е, обяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Той призова страните членки на ЕС да приемат обща стратегия за новата фаза от пандемията и да избегнат "какофония" от различни мерки на национално ниво, случило се през първите месеци на пандемията на континента.

В Европа има по 100 000 нови случая на ден за разлика от над 51 000 в САЩ.

Според Световната здравна организация първите дози от потенциална ваксина срещу коронавируса има вероятност да са достъпни до края на годината. Брюксел призова правителствата в ЕС да подготвят планове за имунизация.

Здравната политика е национален прерогатив в 27-членния Европейски съюз и Комисията може само да отправя препоръки за общи мерки.

Препоръчва се ваксините да са достъпни първо за най-уязвимите групи, здравните и социални работници, хората на възраст над 60 г., хората с хронични заболявания и други.

Според изчисления на Комисията от юли приоритетни групи могат да са над 200 милиона души от 450 милиона души в ЕС.

Комисията също призова правителствата да се подготвят за възможно разпределение на ваксините, тъй като има вероятност да е необходимо да бъдат съхранявани на изключително ниски температури.