Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон заяви днес, че европейските държави трябва да увеличат депортирането на чуждестранни граждани без документи, за да избегнат нарастването на "популизма".

Еврокомисарят защити исканията за "споразумения" със страните на произход, така че те да приемат съответните граждани, които живеят нередовно в пространството на Европейския съюз (ЕС), където 140 000 мигранти влязоха незаконно миналата година.

Макрон иска реформа за граничен контрол в Шенген
Обновена

Макрон иска реформа за граничен контрол в Шенген

Франция разполага сили по границите за борба "срещу нелегалната имиграция"

"Нуждаем се от повече споразумения за реадмисия със страни на произход, които работят по-добре... Европейската комисия трябва да използва всички инструменти, с които разполага, за да постигне това..., включително международна помощ, пазарни споразумения, визи или Еразъм (Европейска програма, която подпомага образованието, обучението, младежта и спорта)", изброи Илва Йохансон по време на изслушване в комисията по европейски въпроси на френския Сенат.

"Причината, поради която толкова много наблягам на репатрирането е, че ми се струва, че европейските граждани могат да приветстват хора, които се нуждаят от международна закрила, но те искат да се прави разлика между тези, които имат право да останат и които могат да се интегрират и тези, на които няма как да останат".

Австрия: Всички 15 задържани заради терора във Виена са ислямисти

Австрия: Всички 15 задържани заради терора във Виена са ислямисти

Швейцария задържа двама мъже, Германия установи връзки и с хора, които са "наблюдавани денонощно"

По време на изслушването във френския сенат Илва Йохансон, която представи нов Европейски пакт за миграцията и убежището в Брюксел през септември, изрази безпокойството си.

"Ако не сме в състояние да бъдем по-ефективни при репатрирането, съществува риск (от увеличаване) на популизма и риск от загуба на подкрепата на европейските граждани".

"Има много голям марж" по въпроса за репатрирането в Европа, добави еврокомисарят, като отбеляза, че средният процент на изпълнение на решение за експулсиране е 30% в Европа, показател, който спада "до 13%, 14% във Франция".

Представителят на изпълнителната власт на Общността критикува и факта, че процедурите все още са "твърде дълги". "Това е, което искам да избегна", заключи Илва Йохансон.

Германия очаква ислямистка атака, консолидира ЕС за борба

Германия очаква ислямистка атака, консолидира ЕС за борба

Зеехофер: Ще застанем срещу тероризма с цялата си мощ, нашата борба е с екстремизма, не с исляма

През септември миналата година Европейската комисия предложи нов Пакт за миграцията и убежище, документ, който, както е посочено включва всички различни елементи, необходими за цялостен европейски подход към миграцията.

"Пактът определя подобрени и по-бързи процедури в системата за убежище и миграция и постига баланс между принципите на справедливо споделяне на отговорността и солидарността. Това е от решаващо значение за възстановяване на доверието между държавите-членки и в качеството на ЕС за управление на миграцията", заяви тогава ЕК.

Миграцията, особено нерегламентираното влизане на мигранти и търсещи убежище на европейските граници и впоследствие споделен процес за приемане на тези хора, е едно от основните предизвикателства пред ЕС през последните години, разкривайки разделения в рамките на ЕС.

Около пет години след миграционната криза, която засегна Европа между 2015 и 2016 г., считана тогава за най-голямата през последните седем десетилетия, е трудно да се постигне консенсус между страните от ЕС по въпросите на миграцията.

Депортацията - законно оръжие в борбата срещу екстремисти

Депортацията - законно оръжие в борбата срещу екстремисти

Поставянето на правата на екстремисти над тези на техните бъдещи жертви е недопустимо и несправедливо