Заплахата от терористични атаки в Германия остава висока и атака може да се случи по всяко време, коментира в четвъртък ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер, говорейки в Бундестага на среща, посветена на темата за противодействие на ислямския тероризъм.

"Заплахата у нас е голяма. Трябва да изхождаме от факта, че терористични атаки могат да се случат по всяко време", каза министърът. Според него за ефективното борба с тероризма е необходимо да се засили сътрудничеството в рамките на ЕС.

Зеехофер каза, че тази тема ще бъде основна на срещата на вътрешните министри на страните от ЕС на 13 ноември.

Макрон иска реформа за граничен контрол в Шенген
Обновена

Макрон иска реформа за граничен контрол в Шенген

Франция разполага сили по границите за борба "срещу нелегалната имиграция"

"Съветвам ви да се въздържате от прибързани заключения", каза той. Според него съществуващите закони в областта на вътрешната сигурност трябва да се прилагат последователно. 

"Нашата борба срещу тероризма е насочена срещу фанатичния и насилствен екстремизъм, а не срещу исляма," каза ръководителят на германското вътрешно министерство.

Подчертавайки правомощията на звената за сигурност срещу тероризма и необходимостта от прилагане на законите решително, федералният вътрешен министър Зеехофер даде посланието, че няма нужда от нови правни разпоредби.

Зеехофер коментира, че в Германия има 615 опасни радикали, "217 от тях са германци, 119 са двойни граждани, 273 са чужденци... Ще застанем срещу тероризма с цялата си мощ".

"Не е достатъчно обаче да се мисли, че с екстремистите може да се справим само с депортации", подчерта министърът. 

Австрия реформира разузнавателните си агенции след терористичните атаки
Обновена

Австрия реформира разузнавателните си агенции след терористичните атаки

Австрийските лидери искат повече легални възможности за борба с екстремизма