Съдът във Виетнам осъди бившия министър на страната на доживорен затвор за получаване на подкупи и за злоупотреба със служебно положение, предаде "Ройтерс".

Народният съд в Ханой призна бившия министър на информацията и комуникациите Нгуен Бак Сон за виновен в получаването на 3 млн. долара подкупи в корупционна схема с участието на държавната телекомуникационна компания "МобиФон" (MobiFone) и частния кабелен телевизионен оператор Ей Ви Джи (AVG).

Присъда от 14 години затвор получи по същото дело получи и наследникът на Сон на министерския пост Чонг Мин Туан. Той бе обвинен в лошо икономическо управление и получаване на подкупи.

MobiFone, един от трите най-големи мобилни оператора във Виетнам по абонамент, купи дяла в Audio Visual Global JSC за близо 8,9 трилиона донга (383,7 милиона долара) в края на 2015 г.

Правителството понесе "сериозни финансови загуби" в резултат на транзакцията.

Случаят MobiFone е най-голямото разследване на корупция досега в антивигранната кампания във Виетнам, която вече обхвана стотици правителствени служители.

Председателят на Audio Visual Global JSC Фам Нат Ву бе осъден на три години затвор, след като беше признат за виновен в плащането на подкупи на син, Туан, ръководители на MobiFone и други държавни служители.

Съдът осъди и 11 други обвиняеми на между две и 23 години затвор за участието им в делото.

Планът за продажба на дял в MobiFone отдавна се обявява за един от най-очакваните във Виетнам стремеж за приватизация на държавни компании, но той никога не се е осъществил.

Правителството заяви по-рано, че ще продаде дял до 50% в MobiFone до края на 2020 г.