Разпространяващата се идея за роботи убийци и унищожение на човечеството е холивудска фантазия и отвличане на вниманието от по-належащи дилеми, които интелигентните машини представляват в обществото.

Това мнение изрази един от най-влиятелните компютърни учени във Великобритания сър Найджъл Шадболт, професор по компютърни науки в Оксфордския университет, пише "Гардиън".

Шадболт прогнозира, че изкуственият интелект ще донесе огромни ползи на човечеството, ще революционизира диагностицирането и лечението на рак, ще трансформира образоването и трудовия пазар.

Ако се появят проблеми, смята той, те няма да са заради съзнаващи машини, които неочаквано са се превърнали в такива като сценария с филма "Терминатор".

Ясно е, че опасността няма да е в резултат на това, че роботите са решили да ни изтласкат и е започнала революция на роботите, подчерта Шадболт.

"Ако има роботи убийци, ще се случи, защото сме достатъчно глупави, за да им дадем инструкциите или софтуер да го направят, без да имаме човек в цикъла на решенията", изтъкна професорът.

Шадболт направи коментара преди началото на конференцията CogX в Лондон, на която редица водещи фигури представят последното развитие на изкуствения интелект и потенциалното му влияние.

Юрген Шмидхубер, германски специалист в областта на изкуствения интелект, също отхвърли идеята, че изкуственият интелект може да доведе до гибел на човечеството.

"Развлекателната индустрия е силна във вкарването на тези идеи във вашите глави, но действително сюжетът на тези филми е наистина глуповат", смята Шмидхубер.

Той се позовава на "вътрешния търговски натиск" към компаниите да създават приятелски настроен към човека изкуствен интелект.

95% от всички изследвания на изкуствен интелект са с цел да се удължи човешкият живот, хората да живеят по-здравословно и по-щастливо. Те искат да ви продадат нещо, което искате да купите, обясни той позицията си.

По-рано Илън Мъск, изпълнителен директор на "Тесла", предупреди, че интелигентните машини представляват екзистенциален риск за човечеството.