Бивш премиер на Норвегия говори за преживяния от него шок, след като е бил задържан и разпитан на летище "Дълес" във Вашингтон, защото е посетил Иран преди три години, пише "Гардиън".

Хел Магне Буневик, който служи като премиер на Норвегия от 1997 до 2000 г. и от 2001 до 2005 година, е летял от САЩ до Европа във вторник, за да участва на Националната молитвена закуска в американската столица.

Той е бил задържан за около час, след като митничари са видели в дипломатическия му паспорт, че е посетил Иран през 2014 година. Буневик изтъкна, че паспортът му ясно показва, че е бил бившият премиер на Норвегия.

"Разбира се, напълно разбирам страха от това да се пуснат терористи в тази страна", каза той пред ABC7.

"Трябваше да бъде достатъчно, когато установиха, че имам дипломатически паспорт, че съм бивш министър-председател", добави той.

"Това трябваше да бъде достатъчно за тях да разберат, че не представлявам проблем или заплаха за тази държава и да ме освободят веднага, но те не го направиха", оплака се бившият лидер на скандинавската страна.

Буневик, който е президент на Център Осло, организация за защита на човешките права, поясни, че е бил закаран в стая с пътници от Близкия изток и Африка, които са подлежали на допълнителна проверка.

От думите му стана ясно, че е трябвало да изчака 40 минути преди да бъде разпитан в продължение на още 20 минути за пътуването му в Иран, където е участвал в конференция за човешките права.

"Бях изненадан и бях раздразнен. Каква репутация ще си изградят САЩ, ако това се случи не само на мен, а и на други международни лидери", попита той.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп се подписа под указ, който забранява приемането на граждани от седем държави за период от 90 дни, на бежанци за 120 дни и сирийци за неограничен период. Забраната доведе до хаос на летищата и протести в САЩ.