Бившият премиер на Франция Франсоа Фийон и съпругата му Пенелоп ще се изправят пред съда във връзка със скандала за фиктивни работни места, който провали президентската кампания на политика, съобщават местни медии, цитирани от "Политико".

Магистрати препоръчаха семейството да се изправи пред съда по обвинения в злоупотреба с обществени средства, конспирация и за укриване на финансовата им ситуация от властите, пише "Монд".

Фийон с предложение за бъдещето на Крим

Фийон с предложение за бъдещето на Крим

Никой не може да отрече, че Крим е руска територия

Консервативният политик водеше в социологическите проучвания преди президентските избори през 2017 г. Но ситуацията рязко се промени след статия на сатиричния вестник Le Canard Enchaîné.

Семейството е разследвано за фиктивни назначения. Разследването беше предшествано от множество информации, че Фийон е уредил съпругата и децата си да получават заплащане за работа, която в действителност не са изпълнявали.

Френското издание "Canard Enchaine" писа, че след 2000 г. Фийон като депутат фиктивно е назначил съпругата си Пенелоп за своя сътрудничка, за което тя е получила стотици хиляди евро.

Саркози подкрепи Фийон за президент на Франция

Саркози подкрепи Фийон за президент на Франция

Този кандидат име опит, воля и програма, за да се преодолеят "последните 5 катастрофални за страната години".

Версията на семейството е, че тя действително е работила на такава длъжност.

Следователите проучват и изплащането на сума от над 80 хиляди евро на децата на Фийон - Мари и Шарлем. Той твърди, че като депутат им е плащал за конкретни юридически услуги, но към момента никое от децата му не е имало адвокатски правомощия. Освен това, те са получавали не хонорари, а заплати за пълен работен ден.

Фийон завърши на трета позиция на първия тур на президентските избори зад Еманюел Макрон и Марин льо Пен.

Фийон плащал на съпругата си още от далечната 1982 г.

Фийон плащал на съпругата си още от далечната 1982 г.

Според медията Фийон започнал да плаща на жена си още през 1982 г.

През януари прокуратурата обяви, че случаят е готов да влезе в съда.

От държавното обвинение поясняват, че Пенелоп е получила два договора като парламентарен асистент на Франсоа. Първият за периода 1998-2002 г., а вторият от 2012 до 2013 г.

Все още не е насрочена дата за начало на процеса.

Повдигнаха обвинения и на съпругата на Франсоа Фийон

Повдигнаха обвинения и на съпругата на Франсоа Фийон

Пенелоп Фийон е обвинена в злоупотреба с държавни пари