Повдигнаха обвинения срещу Пенелоп Фийон - съпругата на консервативния кандидат за президент на Франция Франсоа Фийон, съобщи съдебен източник, цитиран от "Франс прес".

Пенелоп Фийон е обвинена в злоупотреба с държавни пари в съучастничество със съпруга си. 

Франсиа Фийон вече е обвинен по случая, който разтърси предизборната му кампания.

Новият удар срещу семейството идва по-малко от четири седмици преди президентските избори на 23 април и евентуално балотаж на 7 май.

Семейството е разследвано за фиктивни назначения. Разследването беше предшествано от множество информации, че Фийон е уредил съпругата и децата си да получават заплащане за работа, която в действителност не са изпълнявали.

Френското издание "Canard Enchaine" писа, че след 2000 г. Фийон като депутат фиктивно е назначил съпругата си Пенелоп за своя сътрудничка, за което тя е получила стотици хиляди евро.

Версията на семейството е, че тя действително е работила на такава длъжност.

Следователите проучват и изплащането на сума от над 80 хиляди евро на децата на Фийон - Мари и Шарлем.

Той твърди, че като депутат им е плащал за конкретни юридически услуги, но към момента никое от децата му не е имало адвокатски правомощия. Освен това те са получавали не хонорари, а заплати за пълен работен ден.

Доскоро Фийон беше сочен за фаворит в битката за президентския пост, но към момента той е изпреварван от националистката Марин льо Пен и независимия Еманюел Макрон.