Най-издирваният наркобарон в Азия бе екстрадиран в Австралия, където ще се изправи пред потенциална доживотна присъда, съобщава БиБиСи. Це Чи Лоп е обвинен в ръководенето на мултимилиардна наркооперация, обхващаща няколко страни в Азиатско-тихоокеанския регион, от Япония до Нова Зеландия.

Известната фигура, чийто статус в Азия отдавна предизвика сравнения с мексиканския наркобод Ел Чапо, беше арестувана на холандско летище миналата година от Интерпол. След продължила две години борба, Лоп беше екстрадиран.

Твърди се, че 59-годишният мъж е ръководител на един от най-големите наркосиндикати в света за милиарди долари.

Компанията Sam Gor Syndicate, доминира пазара на незаконни наркотици в цяла Азия. Австралийската полиция изчислява, че тя е отговорна за до 70% от наркотиците, идващи само в Австралия. Групата е внасяла контрабандно огромни количества наркотици, особено метамфетамин, но също хероин и кетамин, в страната в опаковки чай.

Обвиненията на Австралия срещу Це Чи Лоп са свързани с предполагаеми операции от 2012 г. до 2013 г., при които метамфетамин на стойност 4,4 милиона австралийски долара е бил трафикиран в страната.

Полицейската акция по това време установи, че приходите от търговията с наркотици в дом в Мелбърн включват повече от 4 милиона австралийски долара в брой, 99 дизайнерски чанти и жълто ламборджини.

Мащабът на предполагаемите му предприятия е причината Це да бъде сравняван с мексиканския наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гузман. Австралийската полиция го преследва повече от 10 години.

Це Чи Лоп отхвърли обвиненията за наркотици. Той твърди, че арестът му е бил организиран от австралийските власти и твърди, че австралийската полиция е уредила незаконно експулсирането му от Тайван в Канада, включващо спиране в Холандия, за да може да бъде арестуван там.