Около 10 000 войници обкръжиха град Сояпанго в Ел Салвадор като част от мащабните акции срещу престъпните банди. Това обяви президентът Найиб Букеле, цитиран от БиБиСи.

Всички пътища, водещи към града, са блокирани, а специални части претърсват къщи. Полицаите спират всеки, който се опита да напусне града и проверяват документите му за самоличност.

Операцията е част от мащабна акция срещу престъпни банди след скока на насилието в страната по-рано тази година. По думите на правосъдния министър до момента има 12 задържани.

Сояпанго е един от най-големите градове в Салвадор и е дом на повече от 290 000 души. Градът, който се намира само на 13 км западно от столицата Сан Салвадор, отдавна е известен като център за дейност на банди.

От този момент община Сояпанго е напълно обкръжена. Екипите за извличане от полицията и армията имат за задача да извадят всички членове на бандата, които все още са там, един по един, написа президентът Букеле в Twitter. Той допълни, че гражданите няма от какво да се страхуват.

Откакто Букеле обяви извънредно положение в края на март, повече от 58 000 души бяха арестувани от властите в страната с население от 6,5 милиона души.